De DORN-methode.


Veel mensen hebben een verschil in beenlengte. Dit komt niet door een anatomische misser maar doordat gewrichten niet goed meer in elkaar zijn teruggekomen. Het gaat dan om de enkel, knie en heup.

Het kan diverse oorzaken hebben. Denk aan verstappen, vallen, veel in één houding zitten ( auto rijden, beroep met éénzijdige rugbelasting), als baby verkeerd bij een voetje getild, verkeerde zithouding, vertillen, etc etc.

De benen zijn onze steunpilaren. Als één pilaar langer is dan de ander kan het bekken scheef gaan staan. Als het bekken scheef staat kunnen ruggewervels gaan verschuiven. Allerlei chronische klachten kunnen zich nu voor gaan doen. Inclusief de pijntjes.
De zenuwen die uit de scheefstaande of verschoven wervels komen kunnen ingeklemd of geïrriteerd worden wat tot klachten kan leiden van organen en betreffende lichaamsdelen.

Er worden in dit soort gevallen vaak steunzolen voorgeschreven. Deze heffen het probleem echter niet op. Als het probleem door middel van de Dorn-methode is opgelost, is een steunzool voor beenlengteverschil niet meer nodig.

De Dorn-methode is een manier om gewrichten en wervels in de oorspronkelijke stand terug te brengen. Het is een vrijwel pijnloze, zachte en risico-arme behandeling. Het uitgangspunt is dat correcties altijd onder een natuurlijke beweging van de cliënt moeten plaatsvinden. Er wordt beslist niet 'gekraakt'! De behandeling op zich duurt plm 30-45 minuten.

Als spieren erg gespannen zijn kan het voor de Dornbehandeling beter zijn deze eerst met een korte ontspannende massage losser te maken. De totale behandelingsduur wordt dan wat langer!

De Dorn-behandeling houdt in principe het volgende in:
Eerst wordt gekeken of er beenlengteverschil is, dan gecontroleerd waar dat aan kan liggen en vervolgens, indien mogelijk, gecorrigeerd bij de gewrichten van enkel, knie en/of heup. Daarna wordt, met ontblote rug, gekeken of er scheefstand in het bekken is en zoja wordt dat gecorrigeerd. Vervolgens worden de wervels tot in de nek gecontroleerd op verschuivingen, die dan ook pijnloos worden rechtgezet.

Laatst bijgewerkt: 2 dec 2013